IP1
חיפוש בתוכן
חיפוש באירועים
חיפוש קטגוריות
חיפוש אנשי קשר
חיפוש תגיות
Clara Feldman, CEO Shekel

ביום האישה, שק''ל גאה להציג בפניכם את אשת החזון והמעשה, המובילה ומטמיעה את העיקרון של שילוב קהילתי לאנשים עם מוגבלויות באופן עמוק בחברה הישראלית, למעלה מ-25 שנה. קבלו את מנכ''ל שק''ל, גב' קלרה פלדמן. 

כאשר היא התחילה את דרכה כמנכ''ל ב-1992, קלרה פלדמן מצאה עמותה קטנה ומשמעותית, שהפעילה מועדון חברתי לכמה עשרות אנשים עם מוגבלויות בירושלים. במשך 25 השנים האחרונות, היא הובילה את שק''ל להיות הגורם המוביל בישראל בשילוב אנשים עם מוגבלויות בקהילה. כיום, שק''ל מספקת מענים רבים ומגוונים לאלפי אנשים עם מוגבלויות ברחבי הארץ ופעילויותיה הנרחבות משפיעות על חייהם היומיומיים של מאות אלפי אזרחים בישראל. 

תוך שנה ממינויה לתפקיד מנכ''ל, פלדמן הצליחה לפתוח את הנופשון הראשון בישראל, שאפשר למשפחות מכל הארץ לקחת פסקי זמן חיוניים מהטיפול המסור בילדיהם. מיד לאחר מכן, נפתחו שתי דירות בקהילה מטעם שק''ל, בשיתוף עיריית ירושלים ומשרד הרווחה, אחת במערב ירושלים והשנייה במזרח העיר. עד היום, פלדמן גאה במרכז הראשון להתפתחות הילד שנפתח באמצע שנות ה-90 על ידי שק''ל במזרח ירושלים. המרכז סיפק שירותים חיוניים לאוכלוסייה שהתקשתה להגיע למערב העיר והתמודדה עם בעיות שפה מול מטפלים דוברי עברית.

כיום, מערך הדיור של שק''ל מפעיל כ-140 יחידות דיור בקהילה, בערים ובישובים ברחבי הארץ והוא אכן מערך הדיור בקהילה הגדול בישראל. "שק''ל פועלת תוך אמונה, שזכותם המלאה של אנשים עם מוגבלויות לחיות כחלק בלתי נפרד מהקהילה, בלי מוסדות או הוסטלים," מספרת פלדמן. בתחילת שנות ה-90 פלדמן פעלה כתף אל כתף עם הבימאי גדעון דרורי ז''ל, כדי לפתוח דירות בקהילה לאנשים עם מוגבלויות מורכבות וסיעודיות, בפעם הראשונה בישראל. 


פלדמן מאמינה גדולה בשיתופי פעולה והדבר מתבטא בשיתופים הרבים של שק''ל בארץ ובחו''ל. במסגרת תכנית ארצית של תעסוקה שיקומית, מעל 1,700 איש נהנים מתעסוקה מספקת ומאתגרת הודות לשיתופים עם עסקים פרטיים וגורמים ציבוריים. לדברי קלרה, "אין ספק שיוזמות חברתיות הן העתיד."  בשלוש השנים האחרונות, שק''ל פיתחה מספר יוזמות חברתיות משולבות עם גורמים עסקיים, כגון: ביסטרו "חרוצים" של העמותה, רשת חנויות יד שניה "המציאון", משתלת "דרך השתיל" ועוד. שיתוף מיוחד עם חברת מובילאיי הביא לפריצת דרך בעבודה איכותית עבור אנשים על רצף האוטיזם, בתחום ההייטק. שק''ל גם הקימה תכניות ושיתופי פעולה בחו''ל, לרבות מסגרות משולבות בקהילה לגיל הרך ברוסיה ושיתופים בתחום הדיור והתרבות בגרמניה ובספרד.

"חשוב שאנשים עם כל סוגי המוגבלות מכל המגזרים יהיו משולבים בכל היבט של החברה הישראלית, לכן חשוב לספק רצף רחב והוליסטי של תכניות." מסבירה פלדמן. במסגרת תכנית הפנאי "שיאים - ערוצים לקהילה", שהוקמה ב-1995, שק''ל פתחה מגוון אפשרויות לשילוב תרבותי, בין היתר, בשיתוף האקדמיה לאמנות בצלאל וסטודיו למשחק ניסן נתיב. ב-2010, בשיתוף סינמטק ירושלים, שק''ל ייסדה פסטיבל סרטים בינלאומי "יוצרים מציאות - מאתגרים את תפיסת המוגבלות". פסטיבל הסרטים הבא יתקיים בסינמטק בין 28-31 במאי 2018. במסגרות הרחבות של תכניות פנאי ונופש, כ-1,500 אנשים עם מוגבלויות נהנים מעשרות חוגים וקורסים של מכללת שק''ל, מועדונים חברתיים, נופשים בארץ ובחו''ל ועוד.

שק''ל פעילה מאד בתחום האוטיזם ומספקת תכניות חדשניות בקהילה לתלמידים ובוגרים צעירים על רצף האוטיזם, כולל דיור ותעסוקה בקהילה ותכניות קיץ לתלמידי תיכון. לשק''ל מסגרות יומיות בקהילה לאנשים עם אוטיזם בתפקוד נמוך.

"צריך לתת מענה כוללנית להורים של ילדים עם מוגבלויות", מספרת פלדמן, "ועבודתנו בשעות אחר הצהריים, בבתי ספר לילדים עם מוגבלויות, מאפשרת להורים רבים לגדל ילדים עם מוגבלויות בבית, בעוד שהם ממשיכים לעבוד ולטפל בילדיהם האחרים". לדבריה של פלדמן, שק''ל שמה את האדם עם מוגבלות במרכז ודואגת לספק לו מענים לפי הצורך. זה כולל מענה לטיפול רגשי ב"מרכז הטיפולי טוני אלישר - שק''ל", בקמפוס הילדים היוקרתי של מכון חרוב באוניברסיטה העברית. זה כמובן כולל נגישות. המרכז הישראלי לנגישות של עמותת שק''ל, משדרג את איכות החיים של מאות אלפי אנשים כל יום. בין היתר, המרכז מפתח תכניות אב לנגישות עבור עיריות ורשויות מקומיות, מוסדות להשכלה גבוהה ובניינים ציבוריים. בימים אלה המרכז משדרג את הנגישות של כל התחבורה הציבורית בישראל והודות לו הרכבת הקלה בירושלים היא מערכת התחבורה הנגישה מסוגה בעולם. לאחרונה שק''ל שדרגה את הנגישות בכנסת, והיא כיום הפרלמנט הנגיש ביותר בעולם. 

קלרה פלדמן מדגישה, שעמותת שק''ל לא פועלת לבד, היא מלווה בתמיכה של העיריות והרשויות המקומיות, משרד הרווחה, קרנות לביטוח לאומי וקרנות ציבוריות ופרטיות נוספות.

ומה לגבי העתיד? "אני מאמינה שעוד יגיע היום, בו אנשים עם מוגבלויות לא יוגדרו כ"חלשים", כ"אחרים" או כ"שונים"," מספרת פלדמן. "בעיניי השינוי כבר התחיל. יותר ויותר ארגונים הופכים לשותפים לעשייה ולחידושים וכל זה על מנת לתת שוויון הזדמנויות ואפשרות ביטוי ליכולותיהם של אנשים עם מוגבלות." 

היום, ביום האישה, עמותת שק''ל מצדיעה למנכ''ל האהובה שלה.