IP1
חיפוש בתוכן
חיפוש באירועים
חיפוש קטגוריות
חיפוש אנשי קשר
חיפוש תגיות
דיירת שק"ל במהלך פעילות "יצירה עם משמעות" בדירה למבוגרים עם מוגבלות קוגניטיבית

למרות המוגבלות שלהם, גם הם יכולים לעשות שינוי": ניווט אנשים עם מוגבוליות באתגרים הייחודיים של המלחמה | Jerusalem Post , צביקה קליין

בעולם שחושק בשגרה, אנשים עם מוגבלות קוגניטיבית מוצאים לעתים קרובות נחמה בצפוי. ההסתמכות שלהם על יציבות כזו הופכת בולטת ביתר שאת כאשר מתרחשים אפילו מעברים קטנים, משינוי ארוחות ועד להחלפת מגורים.

"לכל שינוי קטן לוקח להם יותר זמן להסתגל. לכן, חשבו מה קורה בזמן מלחמה, כשהצפירות נשמעות, והפרצופים המוכרים שהם רגילים אליהם נעדרים פתאום, או שגויסו לצבא או גרוע מכך", מסביר נתנאל מילר, סמנכ"ל שק"ל במרחב ירושלים.

עמותת שק"ל, המוקדשת למען המטרה, דוגלת ברעיון שאנשים עם מוגבלויות הם בדיוק כמו כולם. "יש להם צרכים, רצונות ורגשות דומים. ההבדל היחיד הוא שהם דורשים תמיכה נוספת כדי להשתלב בחברה", טוען עופר דהרי, מנכ"ל שקל.

לכן, כשהתרחשה התקפת חמאס על ישראל בשבת, שק"ל פעל במהירות. מילר מסביר, "עם תחילת הסירנות, העדיפות הראשונה שלנו הייתה להבטיח שכל אדם ידע את דרכו אל המרחב המוגן. אנו תמיד שמים דגש על הנגשת פרוטוקולי חירום לבעלי מוגבלויות קוגניטיביות, תוך תפילה שלעולם לא יתעוררו נסיבות חמורות כאלה".

נרמול הרגשות הקשורים למלחמה
לאחר תגובה מיידית זו, הפוקוס עבר לרווחה נפשית. ענת מרמור, פסיכולוגית ומנהלת תכניות קהילתיות חדשניות בשק"ל, אומרת, "השתדלנו לנרמל את תחושות החרדה שלהם, והדגשנו כי רגשות כאלה נחווים באופן אוניברסלי. כל אחד קיבל עידוד בכדי לרתום את החוזקות הפנימיות שלו. התאמנו את המידע שלנו על קונפליקט מתמשך כדי להתיישר עם ההבנה הקוגניטיבית שלהם".
אבל איך ליצור מראית עין של השגרה שהם כה מוקירים? מרמור מציעה: "המצאנו תוכנית מובנית, הכוללת פעילויות פנאי, שלוש ארוחות ביום ופעילות גופנית. הבניה כזאת מנחילה תחושת ביטחון, ונתנה להם בהירות לגבי מה יביאו עימם הימים הבאים".

יתרה מכך, שק"ל זיהתה שפעילויות פנאי ויצירת משמעות הן קריטיות. "בין אם מדובר באפיית עוגיות למי שפונה ובין אם מדובר בציור מכתבים לבביים לחיילים האמיצים שלנו, זה מעניק להם תחושת ייעוד", מוסיף דהרי. "למרות המוגבלות שלהם, גם הם יכולים לעשות שינוי".

דהרי חוזר על האתוס של שק"ל ומסכם, "המשימה שלנו ברורה: הטמעת אנשים עם מוגבלות בקהילה. הם לא רק חלק; הם מתמודדים עם אתגרים, חווים רגשות ומפגינים חוסן כמו כל אחד אחר. זה נכון, למרבה הצער. אפילו בזמן מלחמה".

לכתבה שהתפרסמה בJERUSALEM POST- לחצו >>